Situationeel leiding geven

Situationeel leiding geven

Wanneer jij een eigen bedrijf hebt met personeel of je een leidinggevende functie hebt zal je tegen het stukje situationeel leiding geven aan lopen. Voor de gene die niet weet wat situationeel leiding geven betekend, dit is leiding geven die je toepast per individu en per situatie. Geen enkele situatie is gelijk en daardoor zal dus de vorm van leiding geven in iedere situatie verschillend zijn.

Situationeel leiding geven toepassen

In sommige situaties zal je heel natuurlijk leiding geven maar ondanks dat het vaak voor zich spreekt zal je merken dat je lang niet altijd de situatie juist in schat. Het inschatten van een situatie kan soms moeilijker zijn dan je denkt maar er zijn wel een aantal manieren om het eenvoudiger te maken.

  1. Luister naar de ander

Vooral wanneer je als leidinggevende een gesprek aangaat is het van belang dat jij niet het voortouw probeert te nemen en invulling geeft aan een situatie. Ga dus blanco in het gesprek en luister vooral naar wat de ander jou te vertellen heeft. Op deze manier krijg jij een duidelijk beeld hoe de situatie voor jou gesprekspartner aanvoelt en kan jij jou manier van leidinggeven hierop aanpassen.

  • Laat voor oordelen los

Je kent het vaak wel, wanneer je op een nieuwe werkplek komt en je veel verhalen hoort over het gedrag van collega’s. Echter zijn deze verhalen niet altijd juist en zal je merken dat je oordelen gaat vormen over personen terwijl dit misschien helemaal niet van toepassing is. Zorg er dus voor dat je je oordelen los laat en je eigen mening vormt.

  • Observeer de situatie

Ga eens een stapje terug en observeer de situatie. Veel leidinggevende stappen bij een situatie waar ze denken dat het nodig is meteen in. Maar wanneer actie niet direct vereist is kan je er ook voor kiezen een stapje terug te nemen en de situatie eens goed te observeren. Op deze manier kan jij een goed oordeel vellen over de situatie en kan jij direct zien hoe jou collega’s met de situatie omgaan.

Reacties zijn gesloten.